iRobot Roomba i7

iRobot Roomba i7 on älykäs Tekniikan maailman helmikuun 2021 testivoittaja keskihintaisten robotti-imurien sarjassa.Tässä robotti-imurissa käytetään kehittynyttä tekoälyä, ja siihen on lanseerattu monta uniikkia toimintoa. Tämä robotti-imuri on todella älykäs, sillä se osaa tunnistaa likaiset kohdat ja antaa näille alueille tehokkaampaa puhdistusta. Roomba-robotti osaa myös itse ladata itsensä, ja tarvittaessa hoitaa koko ohjelmointinsa itse, mikäli käyttäjä on kiireinen arjen keskellä. Siivousrobotti toimii ääniohjauksella, ja antaa myös itse kommentteja huoneiden siisteystasosta. Tämä robotti-imuri  ei ole vain kauko-ohjattava ja automaattinen imuri, tämä robotti-imuri on oikea kumppani. Sitä voi ohjata äänikomennolla tai mobiilisovelluksella, mutta tarpeen vaatiessa se on myös itseohjautuva. Tässä artikkelissa kerromme lisää iRobot Roomba i7:n uniikista teknologiasta.

iRobot Roomba i7 teknisiä ominaisuuksia

iRobot Roomba i7:n Dirt Detect™ -teknologia auttaa robottia tunnistamaan älykkäästi likaisimmat kohdat. Käyttäjät ovat raportoineet käytännössä tästä teknologiasta, että robotti osaa soveltaa siivoustehoaan erilaisiin paikkoihin. Esimerkiksi pitkään ilman puhdistusta ollut matto sai testissä iRobot Roomba i7:lta ensin huolellisen ristikkäisimuroinnin. Joidenkin siivouskertojen jälkeen matto oli puhdistunut siinä määrin, että imuri tyytyi antamaan aiemmin likaiselle matolle peruspuhdistuksen. 

Käyttöönotto on teknisten ominaisuuksien ja muistin vuoksi sujuvaa ja helppoa. Imuri piirtää itselleen kartan huoneistoista, jonka jälkeen se on valmis ottamaan vastaan käskyjä siivota tietty huone tai alue. Latauskerroista ja akun tilasta ei tarvitse myöskään huolehtia, sillä iRobot Roomba i7 osaa käydä itsenäisesti latauspisteellä tarpeen vaatiessa, ja jopa jatkamaan työtään muistiominaisuuksiensa ansiosta siitä, mihin viimeksi jäi.

iRobot Genius™ Home Intelligence -älypuhelinohjelmiston tuotekehityksessä on kiinnitetty huomiota erityisesti käyttäjäystävällisyyteen ja helppokäyttöisyyteen. Sovellus on niin käyttäjäystävällinen, että tarpeen vaatiessa se ajattelee käyttäjänsä puolesta, eikä tarvitse lainkaan ohjausta kiireen keskellä. Tarpeen vaatiessa sovellusta voi käyttää ohjelmoidakseen imurointirobotin siivoamaan yksittäisen huoneen, ja jopa ajastaa toimenpiteet.

iRobot Roomba i7-siivousrobotti käyttää kehittynyttä tekoälyä, ja se muistaa myös siitepölykaudet ja ottaa tarvittavat toimenpiteet. Robotin älyominaisuuksiin kuuluu puhutun kielen ymmärtäminen -ja vieläpä suomeksi. Robotti kommunikoi suomeksi ja antaa tarvittaessa kommentteja, jos se on esimerkiksi huomannut jonkun huoneen erityisen likaiseksi. Robottia voi myös ääniohjata Alexa- ja Google Assistant- yhteensopivien laitteiden avulla. 

Roombassa on käytetty ainutlaatuista Clean Zone-teknologiaa, eli robotti muistaa huoneiston eri alueet ja siivoaa tarvittaessa vain tietyt paikat, kuten eteisen oven edustan, lasten leikkitilan tai keittiön ruoanlaiton jälkeen. Tämä ominaisuus auttaa pitämään huoneistoa täsmällisen puhtaana perussiivousten välissäkin ilman, että robotti hyörii tehottomasti ympäriinsä.

iRobot Roomba i7 on kaikin tavoin kosketuksissa ja kartalla ympäristöstä kanssa. iRobot Roomban tunto- ja näkösensorit auttavat sitä varomaan esteitä, huonekaluja, ja olematta tippumatta portailta tai korkeilta tasoilta. Käyttäjät ovat raportoineet, että Roomba kykenee ylittämään hämmästyttävän korkeat kynnykset kääntymällä takaperin niin, että se pääsee ylittämään piruetilla kynnyksen käyttämällä takimmaisia isompia renkaita. Roomba puhdistaa säntillisemmin ja tehokkaammin nurkat ja huonekalujen kulmat, siinä missä ihminen jo luovuttaisi ja lakaisisi pölyt yksinkertaisesti maton alle.

Tehokas suodatin ja paras siivousteho kumiharjaksilla

Roombassa on Dual Multi-Surface Rubber -harjakset. Harjakset tekevät älykästä yhteistyötä keskenään, toinen harjas irrottaa roskat ja lian ja toinen siirtää ne säiliöön. Ainutlaatuiset kumiharjakset takaavat, että kaikki pinnat tulevat puhtaiksi. Lemmikkien omistajat ovat raportoineet myös koirankarvojen tehokkaasta puhdistuksesta ja keräämisestä. iRobotin tehosuodatin kerää jopa 99% hiukkasista, allergeeneista ja siitepölyistä, jotta kodissasi on raikasta ja helppo hengittää.

iRobot Roomba i7 voitti Tekniikan Maailman (4/2021) testin, jossa vertailtiin keskihintaisia robotti-imureita.

Akun käyttöaika yhtäjaksoisesti on 75 minuuttia, ja robotti-imuri osaa käydä itse lataustelakalla. Käyttöajasta ei tarvitse siis sen liiemmin huolehtia. Robotti-imuri lataa itsensä täyteen puolessatoissa tunnissa. Pölysäiliön tilavuuteen on panostettu ja se on tilavuudeltaan lähes puoli litraa. Tarkasti ottaen pölysäiliö on 0,4 litraa. Tämä tekee robotti-imurista soveltuvan myös eläintalouksiin, sillä kapasiteettia lian keräämiseen löytyy hiekkaisessa ja karvaisessakin ympäristössä. iRobot Roomba i7 jaksaa puhdistaa tilat tyhjennyskertojen välissä.

Käyttäjäkokemuksia

Robotti-imurin siivoustehoon ja harjoihin ollaan tyytyväisiä:

“Perheen kotiin tultua on lattiatasot putipuhtaat ja päivittäinen siivousrumba on jäänyt robotti-imurin vastuulle. Kiitos!”

 “Aivan mahtava laite! Hiekka eteisessä ja leivänmurut keittiössä on historiaa. Irobot hoitaa arkisiivouksen todella hyvin.”

“Laite siivoaa tehokkaasti ja on imuriksi varsin hiljainen.”

“Imuroinnin osalta eräs mittaamani mukaan 4-5 cm mittaisilla karvoilla varustettu matto arvelutti ennen imurin tuloa. Kyseinen matto ei kuitenkaan aiheuttanut i7:lle minkäänlaisia ongelmia, vaan imuri otti sen suhteen käyttöön iRobotin joissakin tuotteissa olevan matonpuhdistustoiminnon ja imuroi kyseisen maton ensin pituussuunnassa ja sen jälkeen suhteessa ensimmäiseen imurointiin ristikkäin, poikittaissuunnassa. Vaikka tuossa meni aikansa, kyseinen matto on nyt pysynyt pölyttömänä.” 

Laitteen kauko-ohjattavuus on koettu hyväksi ominaisuudeksi, ja sen käyttö on helppoa:

“Imuri ollut käytössä noin kuukauden. Parasta että voi itse määrittää siivousalueen.”

“Perhe on erittäin onnellinen laitteesta, kun tätä voi ohjata vaikka työpaikalta käsin siivoamaan koko huoneiston. “

“Myös käyttöönotto sovelluksen kautta oli helppoa, laite tunnisti välittömästi verkon ja kysyi sen salasanan, jonka jälkeen kaikki toimi moitteetta.”

Imuri on helpottanut arkea monin tavoin, ja siitä on tullut tärkeä osa taloutta:

“Onnistunut ostos. Parin kuukauden kokemuksella, tärkein kodinkoneeni heti vaatteiden- ja astianpesukoneen jälkeen. “

“Ennen imuroitiin 2-3 krt viikossa nyt riittää, että kerran viikossa tarttuu imuriin ja tekee perusteellisen siivouksen.”

“En voisi kuvitellakaan enää arkea ilman Roombaa.”

Imurin kyky ylittää esteet saa erityistä kiitosta:

“Imuri on myös yllättävänkin ”maastokelpoinen”. Vaikka tuotetietojen mukaan esteen enimmäiskorkeus voi olla 2 cm, i7 näyttää käytännössä pystyvän ylittämään korkeampiakin esteitä, kuten omassa tapauksessani yli 100-vuotiaan talon isompia kynnyksiä. Kynnysten osalta olin hämmästynyt, kun näin miten i7 toimi. Ensin se kokeili ajaa kynnyksen yli normaalisti ja kun tuo ei onnistunut, laite teki paikallaan piruetin, jonka jälkeen se onnistuneesti peruutti kynnyksen yli, jolloin kynnystä kohti tulivat ensin pienemmän etupyörän sijaan isommat takapyörät. Fiksua.“

Yhteenveto

iRobot Roomba i7:n suunnittelussa ollaan todella onnistuttu. Siinä hyödynnetään tekoälyä suoraviivaisella tavalla. Tekoäly on mahdollisimman itsenäinen ja pikemminkin häärii taustalla, kuin vaatii käyttäjänsä jatkuvaa huomiota monimutkaisella sovelluksella. Kameraa hyödyntäen siivousrobotti tietää täsmälleen minne se on menossa, ja suunnistuksessa ja esteiden väistössä se ei ole ainoastaan keskivertoa, vaan kiitettävällä tasolla. iRobot Roomba i7 sopii kehittyneen teknologian avulla talouksiin, jossa siisteystaso voi vaihdella talon sisällä huomattavasti. Tällaisia talouksia ovat esimerkiksi koira- ja lapsitaloudet. Siivousrobottia voi myös erityisesti suositella pohjaratkaisultaan haastaviin tiloihin, kuten vanhoihin, korkean kynnyksen omaaviin taloihin sen isojen pyörien ansiosta.

Siivousrobotin mobiilisovellus on käyttäjäystävällinen, sillä siinä on kehitetty huomiota selkeyteen. Aivan tavallinen käyttäjä arjen kiireen keskellä ei arvosta monimutkaista ja ylimääräisiä teknisiä ominaisuuksia määrittelevää sovellusta, vaikka teknisten ominaisuuksien löytyminen robotista on toki hienoa. Robotin ääniohjattavuus tekee käytöstä entistä sujuvampaa, ja saa monet liittämään Roombaan jopa inhimillisiä ominaisuuksia. Robotti on interaktiivinen mobiililaitteiden kautta, jotka käyttävät Alexaa tai Google Assistenttia.

iRobot Roomba i7 on Tekniikan Maailman testivoittaja 4/2021 keskihintaisten siivousrobottien sarjassa, eli ostaja voi luottaa saavansa rahalleen hyvää vastinetta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top